arrow_drop_up arrow_drop_down
15 februari 2017 

Badderen in thermaal water; destressend en goed voor je gezondheid

Al van oudsher worden thermale bronnen bezocht voor het verlichten van klachten. Op het hoogtepunt van het Romeinse Rijk waren er in Rome maar liefst meer dan duizend thermen. Maar ook in andere landen van Europa werden thermen gebouwd. Daar waar bij voorkeur warme bronnen waren. In Duitsland (Bad Ems, Baden-Baden, Aken, Wiesbaden), Spanje, Engeland (Bath), Frankrijk (Aix-les-Bains) en Turkije verrezen grote thermen.

Sanus Per Aquam, gezondheid door water

Niet verwonderlijk dat de thermen toen en nu zo populair waren. Water in het algemeen is een natuurlijke bron van welzijn en biedt een buffer tegen de voorbijrazende tijd, tegen stress en vermoeidheid. Een stap naar gezondheid, energie en revitalisatie. Of je het nu drinkt of erin baadt.

Het thermale water heeft daarnaast bijzondere heilzame eigenschappen. Het thermale water komt diep uit de aarde en heeft zich tijdens zijn ondergrondse reis door de rotslagen verrijkt met mineralen en sporenelementen. Denk aan magnesium, calcium, natrium en zwavel.

Er zijn drink- en badkuren en elke bron heeft zijn specifieke eigenschappen: afslankend, destressend of voor een specifieke kwaal, zowel psychisch als fysisch. Denk bijvoorbeeld aan reuma en psoriasis maar ook hartklachten, spijsvertering en ademhaling. In het algemeen kan worden gezegd dat een thermaalbad heilzaam is bij spier- en gewrichtsklachten en een ontspannend effect heeft.

Ook bij stress, oververmoeidheid

Veel mensen hebben last van stress en dit kan leiden tot vele lichamelijke klachten. Stress kan vele oorzaken hebben, maar nog meer gevolgen! Stress is bijvoorbeeld de belangrijkste reden voor oververmoeidheid. Zowel mentaal als fysiek ontspannen is belangrijk in alle stadia van stress. De stress van alle dag even achter je laten en jezelf opladen is dus heel belangrijk. Langdurige stress kan vele klachten veroorzaken en ‘voorkomen is beter dan genezen’ geldt hier dan ook zeker.

Breng een bezoek aan een van de vier thermale baden in Nederland of als je op reis bent. In vele landen zijn er thermale bronnen. Op WellnesSelect.nl vind je tips voor een bezoek aan een thermaal bad en zijn een groot aantal kuuroorden beschreven.

Wetenschappelijke onderzoeken

Onderzoek door de universiteit van Graz heeft aangetoond dat een verblijf in een thermaal bad van 25 minuten een significante verlaging van het cortisolniveau, ook wel het stresshormoon genoemd, in het lichaam laat zien. Een hoge cortisolwaarde is een indicatie van te veel stress.