arrow_drop_up arrow_drop_down

Op blote voeten lopen. Heerlijk op strand terwijl je de gezonde zeelucht opsnuift maar er zijn ook speciale blotevoetenpaden! Een natuurlijke voetreflexmassage waarbij het pad voert door water, modder en over verschillende ondergronden als kiezels, houtsnippers en zand.

In ons land beginnen ze nu langzaam te komen zoals bij Fontana Bad Nieuweschans, Brunssum of Kraggenburg maar in ons buurland Duitsland vind je ze veelvuldig.

Goed voor je gezondheid

Sebastian Kneipp wist het namelijk al: blootsvoets wandelen is goed voor de gezondheid. Niet gek dus dat Duitsland zoveel ‘Bafußpfade’ heeft. Van Brandenburg tot Beieren zijn er paden waarmee op een bezoekje aan fysiotherapeut of pedicure kan worden bespaard. Zachtronde kiezelstenen, verend mos, glibberige modder of knisperend boomschors: de Barfuß-paden met verschillende ondergronden hebben een weldadige werking op voeten. Al balancerend over boomstammetjes of spoorbielzen biedt zo’n wandeling veel ‘Spaß’, maar nog belangrijker: blootsvoets wandelen is goed voor de spieren, stimuleert de bloedsomloop en werkt ook nog eens als een fijne voetmassage.

In het Brandenburgse dorpje Dannenwalde ligt een Barfußpfad direct naast het station (circa 1 uur vanaf Berlijn per trein). Ook leuk is de Mittenwalder Barfußwanderweg in Beieren (vlakbij de Zugspitze), waar het pad door bergbeken, weiden en over dennenappels voert. Een wandeling over Barfuß-paden stimuleert vaak meerdere zintuigen. Zo geven kruiden in het Barfußpark Egestdorf op de Lüneburger Heide heerlijke geuren af.

Bad Sobernheim, 3,5 km door water, leem en over wijnkurken

Een van de mooiste en ook de oudste van Duitsland is te vinden in Bad Sobernheim. Deze is 3,5 kilometer lang en voert langs de oevers van de rivier de Nahe welke je op verschillende wijze kunt oversteken. Door het water, over een houten brug, hangbrug of met bootje. Bad Sobernheim is een Felke-kuuroord met zijn bijzondere leembaden en -pakkingen. Een leembad voor de voeten mag hier dan ook niet ontbreken!

Het blotevoetenpad gaat ook hier verder over grint, zand, kiezels en, hoe kan het anders in een wijngebied, over wijnkurken. Aan het begin vind je opbergmogelijkheden voor je schoenen (vergeet geen handdoek mee te nemen) en langs de route zijn plekken voor een picknick of een rustpauze in de natuur.

De meeste blotevoetenpaden zijn geopend vanaf april tot oktober, afhankelijk van de weersomstandigheden. De blote voeten moeten geen koude voeten worden!