arrow_drop_up arrow_drop_down
20 maart 2017 

Sauna, lekker warm tijdens deze eerste lentedag

Vandaag begint de astronomische lente maar het lijkt wel herfst. Niets lekkerder om dan de warmte op te zoeken in de sauna.

In sauna’s kom je verschillende soorten sauna’s tegen. Met speciale geuren, kleuren of houtsoorten. Globaal zijn er twee typen; conventionele die de lucht verwarmen en infrarood die voorwerpen zoals je lichaam verwarmen. Deze infraroodsauna’s zijn er weer met lange en korte golf maar beide zijn heilzaam bij spier- en gewrichtsklachten. Kortgolvige straling heeft een betere dieptewerking heeft dan langgolvige straling.

Finland, de bakermat van de sauna

De sauna komt oorspronkelijk uit Finland en is met name na de Olympische Spelen in 1936 populair geworden in Europa. Tijdens deze Spelen brachten de Finnen hun eigen sauna mee en de sportieve resultaten van de Finnen waren opmerkelijk goed. In de publiciteit werden die successen in direct verband gebracht met het gebruik van de sauna.
De Finnen zijn echt gek op de sauna. Op een bevolking van 5 miljoen zijn er ruim 1,6 miljoen saunacabines! En dat zijn niet alleen de ons zo bekende Finse sauna´s maar ook hele aparte …

Bijvoorbeeld de gondelsauna. Je vindt deze enige gondelsauna ter wereld in de wintersportplaats Ylläs in het noorden van Lapland. Met zijn vieren kan je plaats nemen in de gondel voor een saunagang en bij aankomst op de top kan je zo naar de volgende sauna. Liever een drijvende sauna zodat je op een van de vele meren die Finland rijk is, kan varen en zweten tegelijk? Ook andere vervoersmiddelen worden uitgerust met een sauna. Zoals de trucksauna of bussauna.

De Finnen zijn ervan overtuigd dat het gezond is. Algemeen kan worden gezegd dat de sauna de natuurlijke weerstand verhoogt, vermoeide spieren ontspant en de circulatie verbetert. Het is wel belangrijk dat je de sauna gebruikt volgens een saunagangritueel.

Twijfel je en wil je meer weten over hoe gezond een sauna is. Lees dan dit artikel op Gezondheid.be. Luister vooral naar je lichaam. De ene keer kan je er wellicht beter tegen dan de andere keer en iedereen is ook niet hetzelfde!