arrow_drop_up arrow_drop_down
8 juni 2017 

Slow is better bij Cittaslow

We leven in een tijd waarin je met één klik van je vinger enorm veel kennis en informatie kan verzamelen van internet. Aan de andere kant worden door de globalisatie de verschillen in cultuur en ambities steeds kleiner. Na Slow Food is er nu ook Cittaslow, een internationale vereniging van levendige stadjes in 1999 opgericht door Paolo Saturnini, voormalig burgemeester van Greve in Chianti, een klein plaatsje in Toscane. In de Cittaslow stadjes staat een gezonde leefomgeving cenraal, met respect voor het landschap, streekproducten, gastvrijheid, cultuurhistorie en behoud van identiteit.

Gemeenten die zich bij de organisatie aansluiten, putten hun motivatie uit het leven van vroeger, toen de mens nog de langzame en gezonde opeenvolging van de seizoenen volgde. Ook van belang zijn de gezondheid van de inwoners, de authenticiteit van producten en goed voedsel, de rijkdom van fascinerend handwerk en waardevolle kunst, pleinen, theaters, winkels, cafés, restaurants, spirituele plaatsen en ongerepte landschappen, alles gekenmerkt door de spontaniteit van religieuze vieringen en respect voor tradities via de vreugde van langzaam en rustig leven.

In Nederland zijn er een tiental Cittaslow gemeenten waaronder Alphen-Chaam, Midden-Delfland en Vaals.

In het Duitse Pfalz bezochten we Deidesheim, een mooi wijndorp aan de Deutsche Weinstraße en de eerste Cittaslow-gemeente in de Pfalz. Geniet hier van het goede leven; wandel of fiets door de wijngaarden, drink een goed glas Riesling en eet een van de regionale specialiteiten.

Een leuke plek om te overnachten is Hotel & Café Ritter von Böhl. In de zogenaamde ‘entschleunigte’ Zimmer kan je verblijven zonder Wifi en tv. Als dat in de huidige tijd niet Slow is … De binnenhof is een pittoreske plek voor een glas wijn, lichte lunch of om te genieten van een van de huisgemaakte taarten volgens Grootmoeders recept.