arrow_drop_up arrow_drop_down

Suiker zit in meer producten dan je denkt!

In de Voedselzandloper van Kris Verburgh wordt al uitgelegd dat suiker erg ongezond is. Zo speelt suiker een belangrijke rol in het verouderingsproces en zorgt voor een verhoogde kans op kanker. Met wetenschappelijke onderzoeken en scheikundige toelichting wordt dit door deze Belgische arts onderbouwd.

Er zitten heel veel verborgen suikers in allerlei voedingsmiddelen. Frisdranken, vruchtensappen, jams, snoep, koek en gebak maar ook in bijvoorbeeld brood, ontbijtgranen en kant-en-klaarproducten. Het bekijken van de ingrediëntenlijst kan heel verhelderend werken. De suikerspiekpas, met de schuilnamen waaronder suiker in producten verborgen zit, uit het boek ‘100% Suikervrij in 30 dagen!‘ kan hierbij helpen.

50 kilo suiker per jaar

50 kilo is de hoeveelheid suiker die we gemiddeld per jaar per persoon eten in Nederland, een schrikbarend hoog getal!

Een kind eet en drinkt jaarlijks zijn eigen lichaamsgewicht aan suiker. En dat is veel te veel; problemen als een slecht gebit, overgewicht en obesitas liggen op de loer. Zelfs wanneer je als ouder hier bewust mee om probeert te gaan, krijgt je kind gemakkelijk te veel binnen. Want suiker zit overal in en extra veel in producten speciaal gemaakt voor kinderen. Vanavond besteedt het tv-programma RADAR hier aandacht aan.

De oorzaak ligt voornamelijk bij de voedselindustrie die steeds meer suiker (of fructose) toevoegt aan hun producten. Als je meer dan 30% van hetgeen je dagelijks eet uit een pakje, zakje of bakje haalt, is de kans groot dat je veel E-nummers, smaakversterkers, kleurstoffen, suikers en andere kunstmatige of chemische vulstoffen eet.

Je bent wat je eet

Voeding heeft een enorme invloed op je gezondheid. Veel, vaak vage, klachten komen van wat je dagelijks eet en suiker is daarnaast ook nog eens verslavend. Er zijn verschillende symptomen waaraan je een suikerverslaving kunt herkennen en op de website www.sugarchallenge.nl is een uitgebreide test.

Als je vervolgens van je suikerverslaving af wil, kan je met de tips in het boek ‘100% suikervrij’ de Sugarchallenge doen; in 30 dagen suikervrij. Gevarieerde recepten (van ontbijtjes tot snacks, van bijgerechten tot overheerlijke desserts), voorbeeldmenu’s en praktische tips helpen je de maand door. Als lezer van het boek krijg je gratis ondersteuning via Facebook maar er zijn ook uitgebreidere programma’s met extra ondersteuning.

Carola van Bemmelen is Food & Lifestylecoach en het boek is een prima naslagwerk om meer te weten over onze voeding en de verslaving aan suiker. Volg de Sugarchallenge voor een suikervrij-bestaan in 30 dagen of als dat te rigoureus is ‘stap-voor-stap’.

Gezond en gevarieerd eetpatroon

Het goede van de boeken die de laatste tijd verschijnen, is dat het geen diëten zijn maar dat ze een gezond en gevarieerd eetpatroon promoten. Diëten werken namelijk 9 van de 10 keer niet omdat ze gewoonweg niet vol te houden zijn. Vol verbazing las ik bijvoorbeeld het geroemde boek van Sonja Bakker. Zo’n succes dat het zelfs een werkwoord werd; iedereen ging sonjabakkeren… Wat zoveel betekende als zeer weinig eten met als tussendoortje een eierkoek. Kreeg al honger als ik het alleen al las …